Két kis füzet helyett...

2012. június 22., péntek

Kamillás eperlekvár


Idén nagyon lassan jutottunk ki az eperföldre. Legalább két héten keresztül terveztük, de mindig közbe jött egy zápor vagy egy munka. Kicsit aggódtam, mi lesz a karácsonyi csillagocskákkal, melyek ragasztóanyaga szigorúan az adott évi eperlekvár. A hagyomány az hagyomány, de mire kiértünk, a méricskélős nénik már csak egy uszonnányi epret jósoltak, arról, hogy még lekvárt is készíthetünk, ne is álmodjunk. Igencsak csodálkoztak, hogy mégis leszedtünk negyvenöt perc alatt öt kilónyi epret. Lesz lekvár...! :) Nem is akármilyen! Régóta szemezgetek a különböző ízesítésű és kombinációjú lekvárokkal: csokis-rumos-levendulás-rozmaringos-borsos-chilis-stb. típusúakkal. 
Már csak a megfelelő, s családunkhoz legközelebb álló ízt kellett megtalálni, ami végülis adott lett: úgyis télen esszük a lekvárt, sok lesz a megfázás, a fiúk imádják a kamillát, s nem mellesleg az eperföldön már több volt a kamilla, mint az eper. Úgyhogy hajrá! De hoppá mi van, ha a karácsonyi csillagocskákra már csak ízesített lekvár marad? Ezt nagyon nem szerettem volna, így aztán mégsem újítottam gasztronómiailag semmit...
Eddigi befőzéseink eredménye tizenegy üveg eperlekvár és huszonnyolc üveg cseresznyebefőtt. A savanyúságokig valószínűleg ennyi is marad, mert a barack igen csekély, a szilva nagyon kétséges, az alma pedig még nagyon messze van.

Az üvegek címkézésében a gyerkőcök jeleskedtek, és imádni fogom télen a fordított címkés befőttet eszegetni... :)

Miután felsorakoztak ilyen szépen az asztalon, furcsa érzés kerített hatalmába: mintha mosolyogtak volna. Hát... ne legyek semmi jónak az elrontója: mosolyogjanak csak. Legalább egy családnyi... :)
   

4 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néznek ki!

    Mi most próbálkoztunk először az eperlekvárral, gondoltam rebarbarás változatra, de nem mertem belevágni... talán jövőre! A kamillás nagyon jó ötlet, mi is nagyon szeretjük teának!

    VálaszTörlés
  2. A rebarbarás szerintem nagyon jó lehet, de a kamillás változatot igazából nem tudom elképzelni... :)

    Nektek pedig péntek kapcsán nagyon boldogot...! :) :) :)

    VálaszTörlés
  3. Pénteket írtam? Tudom ám, hogy csütörtök... :)

    VálaszTörlés
  4. Köszönjük :) Itt voltak anyuék, négy éve, most először meg is tudtuk ünnepelni, úgy igazán! ♥

    VálaszTörlés