Két kis füzet helyett...

2012. október 29., hétfő

"A gyermeki lélek nyelve a betegség"

"Micsodaaaa?! Te is gyerek vagy? Ha-ha-ha!" - hahotázott B. hangosan, amikor a 33/170/90 paraméterű sógorjelölt megmutatta neki térképen, hogy milyen messze lakik az anyukájától.
Szerencsére nekem is van kinek szemében gyereknek lenni, így öngyógyításba fogtam. A röntgen ugyan kimutatta a pneumoniát, és kapom rá a kezelést, de az allergológus szerint, ha nem vagyok lázas, akkor ez nem az, viszont az a tény, hogy kinőtt házipor allergiával bírok tutira bebiztosítja az asztmámat, hiába tökéletes a légzési görbém.
De inkább játszok egy kicsit. Dahlke és Kaesemann könyve alapján.
"A torok és a nyak a levegő- és táplálékbevitel helye, valamint itt történik a kapcsolattartás és a kommunikáció a külvilággal a nyelven keresztül. Torokfájás idején ebben a szűk szorosban dúl a háború. ... Átvitt értelemben ez azt jelenti, hogy már nem akar mindent elfogadni, illetve lenyelni, mint korábban."
"Bronchitis esetén az elnyomott konfliktusok a szimbolikusan megfelelő helyen tapadnak meg, és a gyerek köhög ahelyett, hogy megmondaná másoknak a véleményét."
"Az antropozófusok abból indulnak ki, hogy a tüdőgyulladást minden esetben valamilyen hideg esemény előzi meg. ... A baj oka az is lehet, hogy a gyerek úgy érzi, "leöntötték egy vödör vízzel", illetve érzelmi hidegséget, de legalábbis a lelki melegség hiányát élte meg."
"A pneumónia feladata tehát az, hogy a gyerek időt kapjon a visszavonulásra, hogy még egyszer meríthessen az őserőből, ismét befelé fordulhasson, és (az egységben) megtapasztalhassa az ősbizalmat."
"A pszichoszomatikus analízis az asztmás betegeket agresszív, illetve veszekedést kereső emberként jellemzi, akik ugyanakkor kerülik a konfliktusokat. Ha csekély az önértékelésük, becsvágyók és teljesítmény-központúak, bizonyára azért, hogy kompenzálják az előbbit. ... A tüdő a 'kapcsolat', a 'kommunikáció' és a 'szabadság' témáját jeleníti meg. Az asztmás gyerek túl nagy feladatot vállal, amikor több (levegőhöz) szeretne jutni, és többet akar elvenni, mint amennyit adni hajlandó. ... Az asztmás gyerekek ezzel a beállítottsággal tökéletesen összhangban vannak a modern társadalommal, ahol egyre több ember egyre többet igényel magának, mégis az az érzése, hogy nem kapott eleget."
Jaj, lehet, hogy tényleg asztmás vagyok...
De: a felsorolt tényezők adottak. Szóval, ha ezekre megtalálom a megoldást, akkor remélem (hopp, ismét 23:10...), hogy elmúlik végre a köhögés...
Inkább foglalkoztam volna a leltározási utasítással...

2 megjegyzés: